Apple Apple Iphone 4 8 GB Crni Beli mobilni telefon
Cena u evrima:
Cena u dinarima:
0 din
Pregledano:
23160 puta
Garancija:
12 meseci
Uporedni prikaz:
Super cena

Apple iPhone 4 je četvrta generacija iPhone-a i dolazi sa novim, tanjim dizajnom i prednjom kamerom sposobnom za video pozive.Ovaj model takođe ima ekran visoe rezolucje od 960x640 pixela, kameru od 5 Mpx i led blicem sa sposobnošću HD snimanja.

Sajt onlinemobilni.net je internet prodaja mobilnih telefona najpoznatijih svetskh brendova kao što su Nokia, Samsung, LG, Sony Ericsson, HTC, Blackberry, Motorola itd. Mobilni svet je sajt sa 
jednostavnom idejom koji nastoji informisati posetioce o mobilnim telefoima, prodaji i cenama mobilnih telefona. Posetioci mogu direktno preko stranice modela videti specifikacije, video, 3d 
prikaz, upustvo i cene mobilnih telefona. Mobilni svet tezi da ima najveci izbor i najnize cene mobilnih telefina u Novom Sadu, Beogradu odnosno u Srbiji, a najniza cena izdvaja od drugih upravo 
onlinemobilni.net koji je iskljucivo internet prodaja renomiranih svetskoh proizvodjaca(Nokia, Samsung, LG, Sony Ericsson, HTC, Blackberry, Motorola itd.). Online web shop sa Isporukom mobilni 
telefona je sirom Srbije, na Vasu adresu za 24h
Na našem sajtu su prikazani svi najaktuelniji novi modeli i cene koje se svakodnevno ažuriraju.

Izrada i dizajn

iPhone 3Gs, koji nastavlja tradiciju korišćenja plastike kao kod modela iPhone 3G, nije konkurentan novoj vrsti. Sve što je rečeno na prezentaciji održanoj od strane predsednika kompanije Apple je tačno. Još nešto se može reći. Navikli smo na činjenicu da metal, staklo i specijalna završna obrada – sve ono što je veoma skupo, bude rezervisano za luksuzne uređaje. Neki proizvođači ne vode računa o funkcionalnosti prilikom predstavljanja novog materijala. Čak i da je Vertu najlepši telefon na svetu, on vam može koristiti samo za pozive i ni za šta drugo. Meni lično se Vertu dopada, to neću da krijem. Sigurno je da proizvođači odlično znaju svoj posao i da obezbeđuju odlične aparate. Međutim, iPhone 4 je nešto zaista posebno. Nijedan drugi uređaj koji je označen kao „funkcionalan“ ne poseduje takvu kombinaciju izgleda i funkcionalnosti. Čim ga izvadite iz pakovanja shvatićete da Apple-ovi dizajneri zaista znaju svoj posao. Metalna ivica sa otvorima za antenu predstavljaju slabu tačku ali mora se priznati da lepota nema cenu; staklo sa prednje i zadnje strane; simaptični tasteri za kontrolu jačine zvuka, kao i sve ostalo dovodi do potpunog zadovoljenja. Na nekim tržištima cena ovog modela dostiže cenu Nokia N900 a na korisniku je da donese odluku. 

Čini se da ništa nije ostalo od starog iPhone-a. Ipak, uspeh nije izostao zahvaljujući Home tasteru i tipičnim konturama kućišta. Novi član familije je teži, odlično staje u šaku i potpuno je drugačiji. Naravno, kada je napolju vruće aparat je za tren oka prekriven znojem ali zahvaljujući zaštitnom sloju koji aparat poseduje taj problem se veoma brzo rešava. Dimenzije aparata su 115.2 x 58.6 x 9.3mm a težak je 137 grama. Dimenzije aparata su nešto veće zbog odbojnika. Model koji je korišćen pri testiranju imao je crni odbojnik, dok su tasteri urađeni na isti način kao i kod prethodnog modela. Ivice su izrađene od plastike koja je iznutra ispunjena silikonom. Otvori su isti kao i oni kod aparata i nema nikakvog uticaja na jačinu zvuka. Taster za mutiranje je pristupačan iako je potrebno određeno vreme da se čovek navikne na lokaciju i veličinu. Na fotografijama odbojnik izgleda mnogo bolje nego što je to u stvarnosti ali to je prihvatljivo kada se uzme u obzir primarni cilj a to je sprečavanje uređaja da izgubi signal. On ne utiče suviše na utisak o uređaju.

Ekran

Radi se o tzv. Retina ekranu rezolucije 960 x 640 piksela i 3.5 inca dijagonalom. Ukoliko je glavna karakteristika Super AMOLED ekrana njegovo osvetljenje, u tom slučaju Retina odnosi pobedu kada je reč o preciznosti. Dobija se utisak da je slika nacrtana a uglovi vidljivosti su neverovatni. Isto važi i za zasićenje boja. Naravno, novi ekran ne samo da izgleda bolje već unapređuje i funkcionalnost do nekog opsega. Pretraživanje Web-a i rad sa email-ovima je mnogo prikladniji a ekran je takođe odličan za gledanje video sadržaja. Kao i kod prethodnih iPhone modela, ekran osetljiv na dodir je veoma intuitivan dok je multi-touch brz i precizan. U toku testiranja nisu primećene nikakve žute tačke na aparatu što je poznati problem kod iPhone 4 aparata. Moguće je da je to neka vrsta lepka koja se nije osušila. Zaista, ekran se ponaša veoma dobro i kada je izložen direktnim sunčevim zracima, pomalo bledi, ali informacije ostaju čitljive.

Performanse

Ovo su rezultati nakon poređenja sa performansama iPhone 4 modela sa performansama modela iPhone 3Gs na najjednostavniji način – pokretanjem raznih aplikacija.

 • YouTube; potrebna je ista količina vremena da se aplikacija pokrene na oba uređaja, međutim, klipovi se mogu brže preuzeti preko iPhone 4 (za čitavu sekundu ili više);
 • AppStore; isto važi i ovde: transfer podataka je vrši mnogo brže preko modela iPhone 4, za sekundu ili dve;
 • GoogleMaps; to je potpuno druga priča. Vreme učitavanja je mnogo duže kod modela iPhone 4;
 • The Guerilla Bob igra; iPhone 4 je pokreće duplo brže,
 • Pošta; preuzeo sam poruku sa PDF prilogom za testiranje a vreme preuzimanja je isto.

iPhone 4 se čini nešto bržim nego iPhone 3Gs ali razlika nije velika kao između ovog i iPhone 3G modela. U svakom slučaju, novi model nije dovoljno snažan i za igre i za zadatke. Na primer, tastatura i kontakti se pojavljuju trenutno kao i pretraga podataka.

Zvučnici i zvuk

Sve u svemu, prvi utisak može biti zavaravajući. Neko bi mogao reći da je novi uređaj značajno glasniji nego iPhone 3Gs. Neke melodije zvona, naročito one sa liste unapred podešenih se odlično čuju. Ipak, nije sve u jačini melodije zvona, radi se o stereo efektu. Kao što je slučaj i kod ekrana tako je i zvuk zasićeniji.

Pokušao sam da testiram kvalitet zvuka preko slušalica koristeći neke Apple slušalice. Sve u svemu, nije prilično komforno ali tu je su tasteri za kontrolu jačine zvuka kao i daljinski upravljač, što će biti dovoljno za neko vreme.

Na sledeću rečenicu treba obratiti posebnu pažnju – iPhone 4 je mnogo glasniji nego 3Gs – nekih približno 15 – 20%. Teško je da neko može izdržati maksimalnu jačinu. Kvalitet zvuka je veoma dobar, detaljniji i bogatiji i bez podešavanja ekvilajzera. Nije stvar u dobrom plejeru niti u savršenom iPod-u već se radi o nečem mnogo boljem i snažnijem.

microSIM

Moram da pomenem da su microSIM već dostupne za određene operatere; Međutim, ovde sam iskusio određene probleme koje sam pokušao da rešim na radikalni način pri čemu sam na kraju nekoliko sati izgubio pokušavajući da rešim problem. Problem se pojavio neočekivano. U pitanju je bio moje prvo iskustvo sa pomenutim SIM karticama i moj savet vam je da ih spremite nekoliko ili da zamolite prodavca da iseče jednu za vas (ili potražite već pripremljena rešenja).

Ono što vam je potrebno je obična SIM kartica, makaze, lenjir i parčence šmirgl papira. Imajte na umu da kartica treba u slot telefona da uđe sa senzorima okrenutim na dole i da deo u uglu treba da bude isečen sa iste strane kao kod obične kartice. Vaš zadatak je jednostavan – isecite karticu na takav način da samo senzori budu vidljivi kroz prorez slota dok veličina plastike oko ivica treba da bude jednaka.

Potrošio sam tri kartice dok nisam uspeo da napravim pravu. Sve ovo je potrebno da biste aktivirali uređaj. Budite sigurni da ste proverili da li kartica ima PIN-lock kao i da li je aktiviran ili nije. U suštini, ukoliko kupite microSIM adapter, tada ćete moći da koristite i kartice koje koristite u drugim uređajima koji imaju normalne slotove; ova vrsta dodatne opreme je jeftina i biće vrlo popularna. Međutim, sve ovo se može izmeniti u budućnosti kada microSIM kartice budu dostupne u mnogo većem broju.

Nakon aktiviranja, možete povezati iPhone 4 sa računarom da biste koristili iTunes, odabrali Apple identifier i podesili novi uređaj ili povratili podatke iz backupa. Ja sam odabrao opciju za sinhronizaciju i zahvaljujući MobileMe servisu svi moji kontakti, email nalozi, bookmark-ovi, itd su automatski sinhronizovani što je veoma zgodna karakteristika.

Ovde bih želeo da kažem da je moja jedinica stigla iz Engleske i da prihvata bilo koju SIM karticu. Isti uređaji koji nisu ograničeni po pitanju SIM kartice se mogu kupiti u Francuskoj. Ovo je u ovom momentu prilično teško za izvesti pre svega zbog nestašice pomenutih uređaja.

Trajanje baterije

Obzirom da korisnički doživljaj varira, sasvim opušteno možete ignorisati zvanične brojke. Znam vlasnika koji se telefonom igrao čitava 24 časa nakon inicijalnog punjenja.

Verujem da bi imalo smisla koristiti uređaj neko vreme, najmanje nedleju dana nakon čega bih mogao da dopunim ovaj odeljak. Ipak, pretpostavljam da bi trajanje baterije ovog uređaja moglo da predstavlja prijanto iznenađenje; postoje razlozi da verujem da bi baterija uređaja mogla da obezbedi dva sata rada u razumno izbalansiranom režimu. Ovo je sušta suprotnost u odnosu na model 3Gs kod kojeg je trajanje baterije bilo prilično neprijatno iznenađenje.

Kamera

Uređaj poseduje 5MP kameru sa digitalnim zumom (koji je nepotreban osim ukoliko ne želite da pokvarite svoje slike) kao i mogućnošću da izvršite fokusiranje u bilo kojoj tački koju dodirnete na ekranu. Rezultate možete videti na fotografijama koje su u prilogu. U pitanju su snimci uživo. Stabilizacija slike bi bila dobra obzirom da rezultati nisu najbolji. Slike pak vrlo dobro izgledaju kada se pregledaju na ekranu uređaja. Sa videom je situacija nešto bolja ali opet ne savršena. Možete preuzeti klip snimljen kamerom ovog uređaja da biste sami stekli odgovarajući utisak.

Generalno gledano, kamera nije među najboljima.

Zaključak

Zašto tako malo, pitate se? Odgovor je naveden na samom početku teksta; toliko toga je već rečeno o ovom uređaju. Pored toga mobilni svet zeli da produži zadovoljstvo i nateramo sebe da vam obezbedimo detaljan izveštaj korišćenja ovog uređaja kroz neko vreme. Šta je to što se sviđa mobilnom svetu.

Sta nam i se sviđa kod modela iPhone 4:

 • Dizajn, materijali, kvalitet izrade, način na koji osećate uređaj u ruci - sve ovo je izvanredno;
 • Dobar ekran;
 • Uređaj je brz, dovoljno je da dodirnete ekran i on izvršava vašu komandu;
 • Dobar kvalitet zvuka;
 • Mnoštvo softvera za različite scenarije upotrebe;
 • iOS 4 sa multitaskingom i drugim karakteristikama;
 • FaceTime je verovatno vrlo zgodna karakteristika iako nisam imao prilike da je još uvek koristim;
 • Wi-Fi dugog opsega sa podrškom za 802.11n;
 • Potpuno drugačiji, bolji igrački doživljaj zahvaljujući ugrađenom žiroskopu. Nisam želeo da o ovome privlačim naročitu pažnju čitaocima. Teško da ćete primetiti bilo kakvu razliku kada su u pitanju postojeći naslovi.

OSNOVNI
PODACI
Mreže 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA
Dimenzije 115.2 x 58.6 x 9.3 mm
Masa 137 grama
Oblik monoblok
Tastatura touchscreen
Procesor Apple A4
Takt procesora 1 GHz
Baterija Li-Polymer
BATERIJA
Kapacitet baterije 1420 mAh
Režim razgovora do 14 h (2G) / do 7 h (3G)
Stand by režim do 300 h (2G) / do 300 h (3G)
Ostalo vibracija, digitalni kompas, akcelerometar
GLAVNI
EKRAN
Tip ekrana TFT (3.5 inča) capacitive
Broj boja (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija ekrana 640x960 piksela
Ostalo osetljiv na dodir
POMOĆNI
EKRAN
Tip ekrana nema
Broj boja
Rezolucija ekrana
Ostalo
GLAVNA
KAMERA
Orjentacija sočiva sa zadnje strane
Broj pixela senzora 5 megapiksela
Rezolucija fotografije 2592x1944 piksela
Rezolucija videa (720p) 1280x720 piksela, LED video svetlo
Ostalo video zapis, LED blic, autofokus, Touch to focus, digitalni zoom,
POMOĆNA
KAMERA
Orjentacija sočiva sa prednje strane
Broj pixela senzora
Rezolucija fotografije
Rezolucija videa
Ostalo
ZVUK
Zvučnik
Melodije
Format melodije mp3, aac, eaac, wav, m4a
Ostalo spikerfon
INTERNA
MEMORIJA
Kapacitet 8 MB (512 MB RAM)
Maksimalno podržano
EXTERNA
MEMORIJA
Formati
Uz aparat
Menjanje kartice
OPERATIVNI
SISTEM
Vrsta iOS
Verzija (Mac OS) 4
Formati mpeg4, H.264, mov
JAVA
Profil ne
Konfiguracija
FUNKCIJE
Osnovne kalkulator, kalendar, alarm
Napredne komandovanje glasom, snimanje glasa
KOMUNIKACIJA
Kablom na USB 2.0 port, TV ulaz, 3.5 inca audio
Bežično bluetooth v2.1 sa A2DP
Prenos podataka GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA
WAP pretraživač 2.0
Email protokol IMAP, POP3, SMTP
Podržane tehnologije SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, SyncML
PODRŽANE
TEHNOLOGIJE
GPRS da, 10 (4+1/3+2 slots), 32 - 48 kbps
EDGE da, 10, 236.8 kbps
3G da, HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
Wlan da, Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth da, v2.1 sa A2DP
USB i spikerfon da, 2.0, 3.5 inca audio
GPS da, sa gps podrskom
SADRŽAJ PAKETA

ZA SVA PITANJA MOŽETE NAS KONTAKTIRATI LIČNO PUTEM TELEFONA 062/ 966-88-23 ILI PUTEM KONTAKT FORME

ZA EMAIL KONTAKT klikni ovde

Uputstvo za Apple Iphone 4 8 GB Crni Beli

Preuzmi uputstvo